Kouzelná vůně santalu

Santal - kouzelná vůně orientu. Hřejivá, sladká i dřevitá. Taková, která v nás dokáže navodit vůně dálek a romantické představy. Santal je přímo srostlý s kulturou Indie, i když se pěstuje a tradici má také v jiných oblastech. Santal si však můžeme vychutnávat i u nás, prostřednictvím přírodních produktů vyrobených v Indii.

Santalové dřevo (Santalum album) je vzácné, druhé nejdražší dřevo na světě. Získává se z něho vysoce žádaný santalový éterický olej, odtud plyne jeho hodnota. Pro řezbářské umění zase představuje jeden z nejjemnějších přírodních materiálů. Jako zdroj santalového éterického oleje slouží jádro kmene stromu. Při řezu kmenem je to ta vnitřní část, ta v sobě nese santalové aroma, na rozdíl od té okrajové či jiných částí tohoto relativně nízkého stromu. Éterický olej se poté získává především pomocí parní destilace.  

Santalový éterický olej se používá při výrobě parfémů, v aromaterapii, v kosmetice i ve farmacii. Pro parfemářství je jednou z nejdůležitějších přírodních surovin, od starověku až do dnešních dob. Se santalovým dřevem pracuje jak ajurvéda, tak i čínský a tibetský systém tradiční medicíny. Dováželi ho už staří Egypťané.

A v kterých produktech se můžete těšit ze santalu?  

Výrobce přírodních vonných tyčinek Natural Incense Company má ve svém sortimentu i santalové vonné tyčinky. Najdete je v řadě Golden Lotus, a to pod názvem Santal.

Přírodní kosmetika Khadi obsahuje santal v pleťovém a tělovém oleji s názvem Santal & mandle, jehož hlavním použitím je aplikace na pleť namísto krému. Santal v něm poskytuje nejen péči pokožce, ale zároveň potěší svojí vůní. Když se tento Khadi olej použije pro masáž těla, podpoří pomocí aromaterapie i psychickou úlevu.

Santal můžete krásně cítit také v Khadi pleťové masce s názvem Santalové dřevo, navzdory tomu, že jejím primárním určením je péče o pokožku a ne vůně. Maska intenzivně ošetřuje všechny typy pleti, včetně té citlivé a velmi suché. Přestože vůně santalového dřeva je teplá, tak z pohledu účinku na pokožku klasifikuje ajurvéda santalové dřevo jako chladivé. Ajurvéda používá santalové dřevo mimo jiné i pro zesvětlení pigmentových skvrn.

Santalové dřevo má rozhodně co nabídnout, nejen svojí vůní.Golden Lotus_Santal_300